Waarom Moet Je Een Bitje/ Gebitsbeschermer Dragen Bij Het Kickboksen?

Kickboksen is een intensieve en fysiek veeleisende sport die zowel kracht als techniek vereist. Tijdens het kickboksen kunnen de risico’s op blessures aanzienlijk zijn, vooral aan het hoofd en de mond. Een van de meest essentiële stukken uitrusting die elke kickbokser moet dragen, is een bitje. In deze blog leggen we uit waarom het dragen van een bitje bij het kickboksen zo belangrijk is en welke voordelen het biedt.

Bescherming tegen Tandletsels

Een van de belangrijkste redenen om een bitje te dragen bij het kickboksen is de bescherming van je tanden. Tijdens sparringsessies en wedstrijden zijn harde stoten en trappen aan de orde van de dag. Een goed passend bitje helpt de impact van deze slagen op te vangen en te verdelen, waardoor de kans op gebroken of uitgevallen tanden aanzienlijk vermindert. Zonder bitje kan zelfs een lichte stoot ernstige schade aan je gebit veroorzaken.

Voorkomen van Kaakblessures

Een bitje speelt ook een cruciale rol bij het beschermen van je kaak. Bij een harde klap kan je kaak gemakkelijk verwondingen oplopen, zoals kaakfracturen of ontwrichtingen. Een bitje fungeert als een schokdemper, waardoor de kracht van de impact wordt verminderd en je kaak beter beschermd is tegen dergelijke blessures.

Verminderen van Hersenschuddingen

Hoewel een bitje niet direct hersenschuddingen kan voorkomen, kan het wel helpen de kans erop te verkleinen. Bij een harde klap op je kaak wordt de schok door je hoofd en hersenen verspreid. Een bitje kan deze impact absorberen en verdelen, waardoor de kans op hersenschuddingen kleiner wordt. Dit is vooral belangrijk bij een sport als kickboksen, waar hoofdcontact veel voorkomt.

Bescherming van het Tandvlees en de Lippen

Naast je tanden en kaak biedt een bitje ook bescherming voor je tandvlees en lippen. Tijdens een gevecht kunnen scherpe randen van je tanden snijwonden in je lippen en tandvlees veroorzaken. Een bitje bedekt deze scherpe randen en voorkomt dat je lippen en tandvlees beschadigd raken tijdens een intensieve trainingssessie of wedstrijd.

Verbeterde Prestaties en Zelfvertrouwen

Weten dat je goed beschermd bent, kan je zelfvertrouwen en prestaties in de ring verbeteren. Met de zekerheid dat je tanden, kaak en mond goed beschermd zijn, kun je je volledig concentreren op je techniek en strategie, zonder je zorgen te maken over mogelijke blessures. Dit verhoogt niet alleen je prestaties, maar ook je plezier in de sport.

Soorten Bitjes

Er zijn verschillende soorten bitjes beschikbaar, elk met hun eigen voordelen:

  • Standaard bitjes: Deze zijn voorgevormd en direct klaar voor gebruik. Ze bieden een basisbescherming, maar passen vaak minder goed dan aangepaste bitjes.
  • Thermo bitjes: Deze bitjes moeten in heet water worden geplaatst om zachter te worden en kunnen vervolgens in je mond worden gevormd voor een betere pasvorm.
  • Op maat gemaakte bitjes: Deze worden door een tandarts gemaakt op basis van een afdruk van je gebit. Ze bieden de beste pasvorm en bescherming, maar zijn meestal duurder.

Conclusie

Het dragen van een bitje bij het kickboksen is van cruciaal belang voor de bescherming van je gebit, kaak, en mond. Het helpt niet alleen blessures te voorkomen, maar kan ook bijdragen aan je zelfvertrouwen en prestaties in de ring. Of je nu een beginner bent of een ervaren vechter, het investeren in een goed bitje is een must voor elke kickbokser.

Bij KO Fighters begrijpen we het belang van veiligheid in de ring. Daarom bieden we een breed assortiment aan hoogwaardige bitjes die zowel comfort als bescherming bieden. Bezoek onze website om de perfecte bescherming voor jouw behoeften te vinden en train met een gerust hart!

Blijf veilig en veel succes in de ring!